Het laatste nieuws

Greet Prins: 'De Koning Willem I Prijs is de hoogste eer voor een organisatie'

28 juni 2021
 
Greet Prins is sinds dit voorjaar voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kamer van Koophandel en sindsdien ook bestuurslid van de Koning Willem I Stichting. Prins vertelt over het belang van deelname aan de Koning Willem I Prijs. ,,De Koning Willem I Prijs is de hoogste eer voor een organisatie.”


Wat is het belang van de Koning Willem I Prijs?

,,Dat je erkenning, waardering en stevige bekendheid krijgt voor je prestaties, voor de onderneming waar je heel hard aan gewerkt hebt. Dat experts jouw resultaten ook als zodanig signaleren en op waarde schatten. Het geeft een enorme impuls van trots, niet alleen bij de directie en de raad van bestuur, maar ook bij alle medewerkers. Trots en vitaliteit heb je altijd nodig in een bedrijf. Medewerkers zijn cruciaal in het realiseren van resultaten. De Koning Willem I Prijs is de hoogste eer voor een organisatie.”

Wat zou u deelnemende bedrijven willen meegeven?

,,Het is een hele mooie testcase. Je neemt je doelen en resultaten integraal onder de loep, maar ook de weg die je hebt afgelegd en de weg die je nog te gaan hebt. Het is echt een spiegel. Je kijkt enerzijds naar hoe gaaf het is wat je als onderneming hebt gerealiseerd, maar ook naar waar je in die spiegel wellicht nog zaken ziet waarmee je aan de slag kunt.”

Wat brengt de Koning Willem I Prijs een deelnemer?

,,Het feit dat je het besluit neemt om je in te schrijven, geeft aan dat je er vertrouwen in hebt. Een echt bedrijf is ook altijd competitief ingesteld, daar ben je ondernemer voor. Je meet je bij deelname aan de Koning Willem I Prijs aan andere organisaties, dat sluit aan bij de gezonde competitie die elke ondernemer in zich heeft.”

Waarom is de Koning Willem I Prijs voor de KVK belangrijk?

,,Wij willen vanuit onze opdracht er alles aan doen om bedrijven te stimuleren om het steeds beter te doen. Ondernemers zijn cruciaal voor de samenleving. Ze zorgen voor werkgelegenheid, welvaart en ik geloof dat je zonder ondernemers geen goede samenleving hebt.”

Wat voor bedrijven raadt u aan om in te schrijven?

,,Ik zou die bedrijven willen uitnodigen om de uitdaging aan te gaan die in hun werkgebied prachtige prestaties hebben weten te realiseren. Organisaties die voorbij hun concurrentie zijn. Ik zou zeggen: heb het lef om je in te schrijven en ga ervoor!”

Wat is uw persoonlijke gevoel bij de Koning Willem I Stichting?

,,Ik vind het heel mooi dat de Koning Willem I Stichting al jaren bestaat en ook erg knap dat de stichting nog steeds ‘top of the bill’ is qua waardering van ondernemers in Nederland. We zijn in Nederland vaak erg bescheiden, maar we mogen af en toe best wel een beetje trots op onszelf zijn. Wees trots op wat je presteert en laat dat ook zien. De Koning Willem I Stichting geeft je die kans. Deelname stimuleert ook anderen om de stap te nemen. Ondernemen is ups en downs en door jezelf te laten zien stimuleer je ook anderen om door te knokken en soms een lange adem te hebben. Juist door de bijzondere situatie van het afgelopen jaar is het mooi elkaar te stimuleren en te laten zien dat we ons er doorheen hebben geknokt en dat het toch gaat lukken.”

Wat verwacht u van dit komende jaar?

,,Ik verwacht dat we weer verrast zullen zijn hoeveel bedrijven enorme prestaties hebben kunnen realiseren. Dat we weer verrast worden door de enorme energie en creativiteit van bedrijven.”


Greet Prins is voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kamer van Koophandel, lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en bestuurslid van de Koning Willem I Stichting.

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel