Het laatste nieuws

Blog Ruud Koornstra: Het paradijs op aarde begint in Nederland

18 juni 2021

Door de opeenstapeling van crises en grote bedreigingen op economisch, sociaal gebied en op die van onze “natuurlijke” leefomgeving bekruipt ons een onaangenaam gevoel wat we het liefst met de mantel der liefde bedekken. Vooral omdat alle uitdagingen samen een te grote opgave lijkt te zijn.


Door Ruud Koornstra - mentor bij nlgroeit


Maar tussen al deze doemscenario’s door heb ik goed nieuws. Het samenbrengen van alle bedreigingen en crises maken de problemen namelijk overzichtelijker. En het “toverwoord” is VERDUURZAMEN in het belang van de samenleving en onze planeet.  

Nu kan ik me inmiddels voorstellen dat bij het woord duurzaamheid bij veel mensen de haren overeind gaan staan omdat het te vaak misbruikt is om, geheel effectloos, ondernemers en burgers op kosten te jagen. Maar als het woord duurzaam stopt bij de eerste vier letters of als het betekent dat we moeten inleveren op kwaliteit van leven is het niet duurzaam. Het leuke is dat wanneer we het verstandig doen, het ons op korte termijn veel goeds brengt waar vele generaties na ons ook van zullen profiteren. Terugkijkend op de komende tien jaar zullen zij zeggen: “Kijk dat hebben ze toen eindelijk toch goed aangepakt”.

Als ondernemer en al jaren trouw jurylid van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaamheid, Mentor bij NLGroeit en Voorzitter van de MKB Innovatie Top 100, weet ik, samen met mijn collega-ondernemers, als geen ander dat we in Nederland het vernuft, het ondernemerschap en het geld hebben om koploper te worden in deze duurzame transitie.

Naast dat ik het in het verleden al een paar keer heb bewezen dat je vanuit een “schuurtje” een grote verandering in gang kunt zetten. Dat de hele wereld riep: “Het kan niet!”. Betaalbare groene stroom, de elektrische auto en misschien wel het meest bekende verhaal was de introductie van het ledlampje. Bij deze grote industrieshifts hebben de duiding van woorden vaak een verhelderend effect. Zo zie ik innovatie, iets wat je doet beter doen. Vernieuwing (tegenwoordig ook vaak disruptie genoemd) betekent het totaal anders doen.

En deze vernieuwingskracht komt vooral van ondernemende mensen en “dissidente” wetenschappers. De kern is dus dat de buitenstaander altijd de vernieuwing binnenbrengt, dat is een grote wetmatigheid. Als je de vijfhonderd topdenkers van de laatste duizend jaar bekijkt, van Galileo tot Einstein tot Lorentz, dat zijn dat buitenstaanders geweest. Daarom moet je dus zoeken naar de juiste rolverdeling tussen de binnenstaanders en de buitenstaanders. Waarbij er vandaag eigenlijk niet wordt geluisterd naar de buitenstaanders. Terwijl er plek is voor iedereen maar eenieder moet wel z’n plaats weten en het doel de baas maken.

Documentaire

Om deze grote woorden en belofte kracht bij te zetten maakte ik het afgelopen jaar geheel onafhankelijk een documentaire met als titel ‘Het Paradijs op aarde begint in Nederland’ (met de energietransitie). Voor deze film reisde ik samen met mijn dochter Roos (camera/regie) door Nederland en sprak ik met een keur aan ondernemers, wetenschappers en bestuurders.

De laatste maanden werd het mij wel duidelijk, dat het tijd is om de neuzen dezelfde kant op te krijgen om te slagen in de missie. Bij geslaagde militaire missies zijn er een paar belangrijke sleutels tot succes, naast lef en professionaliteit is de inrichting van een 24/7 bemand mission control center cruciaal.

Daarom werken we aan een leesbaar dashboard, waarin het scenario van de duurzame transitie kan worden geprojecteerd, bestuurd en bijgestuurd. Maar met één groot verschil ten opzichte van de Militaire aanpak, het gezag komt juist van onderop. Vanaf dit jaar is het Mission Control Center voor de moonshot, “Het Paradijs op aarde begint in Nederland”, operationeel en wordt uitgebreid met andere duurzame missies. Want iedereen kan meedoen!

Meer weten?

Kijk de documentaire Het Paradijs op Aarde begint in Nederland op YouTube


Ruud Koornstra, is mentor bij nlgroeit, jurylid van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaamheid en daarnaast ondernemer in duurzame ontwikkelingen.

Lees hier meer algemene informatie over het mentorenprogramma van nlgroeit.

 

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel