Het laatste nieuws

Brendan de Graaf over kapitaal genereren: 'Zeg ook eens nee'

20 oktober 2021

Het verkrijgen van risicodragend kapitaal is voor innovatieve bedrijven vaak complex. Op het Winnaarsdiner sprak hare majesteit koningin Máxima over dit probleem. Brendan de Graaf won in 2014 de Koning Willem I Plaquette met Coöperatie Texel Energie. Daar was hij medeoprichter en directeur. Onlangs heeft hij met zijn innovatieve onderneming Lyv Smart Energy Systems kapitaal gevonden en vertelt over zijn ervaring. ,,De Koning Willem I Plaquette heeft ons een enorme boost gegeven. De prijs helpt echt deuren openen.”


1. Wat doet Lyv Smart Energy Systems in een notendop?

,,Wij ontwikkelen softwaresystemen voor het energiesysteem van morgen. We stemmen bv vraag en aanbod van zon en windenergie af de vraag naar energie, en we hebben oplossingen voor netwerkproblemen.”

2. Jullie hebben als innovatief bedrijf inmiddels kapitaal gegenereerd. Welke problemen hebben jullie ondervonden in het zoeken naar kapitaal als innovatief bedrijf?

,,Je bent de ontwikkelaar van jouw idee, niet een financieringsexpert. Dat is niet je primaire kennis en je hebt vaak een gebrek aan ervaring bij het ophalen van geld. Wat vooral bij innovatieve bedrijven nog speelt is dat je om financiering vraagt voor een product dat zich nog niet heeft bewezen. Dat is gewoon lastig. Bij de ene investeerder ben je te jong en bij de ander te ver.”

3. U sprak op het Winnaarsdiner met koningin Máxima over dit probleem, welke inzichten had u hieruit gekregen? Heeft zij advies gegeven?

,,We bespraken dat ik herkende wat hare majesteit en Klaas Knot eerder op het podium naar voren brachten omtrent de complexiteit rond financieren van innovatieve bedrijven. Nederland daalt op de internationale lijst het gebied van financiering voor innovatieve bedrijven. We zijn wereldwijd van plaats 2 naar plaats 7 gedaald. Waar gaat Nederland straks zijn geld mee verdienen? Nieuwe technologie kan daar een grote rol in gaan spelen, maar dan moet er wel funding zijn voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Elektrische auto’s bijvoorbeeld, waren tien jaar geleden ook nog maar een gespreksonderwerp en nu gaan alle autofabrikanten over op elektrische auto’s. Vergelijk het met elektrisch vliegen, een jaar geleden werd je gek aangekeken al je het daar over had, nu vliegen de eerst modellen rond. Je moet op tijd investeren in nieuwe ontwikkelingen om er later van te kunnen profiteren.”

4. U heeft nu risicodragend kapitaal weten te genereren bij Impact Fonds Goeie Grutten. Wat zou u zelf andere innovatieve bedrijven die zoeken naar kapitaal aanraden om te doen?

,,Ten eerste een lange adem hebben. Doorzettingsvermogen is super cruciaal. Denk niet na de vierde of vijfde tegenslag: ‘laat maar zitten’. Ten tweede: durf ook eens nee te zeggen. Wij hebben ook wel eens gehad dat een financierder niet bij ons paste op het gebied van duurzaamheid. Daar zijn we niet mee in zee gegaan, want wie betaalt die bepaalt. Enerzijds kun je niet zonder financiering doorgaan, maar een financierder die niet bij het bedrijf past kan later een hoop gedonder opleveren.”


‘De prijs helpt deuren openen’


5. U won in 2014 de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap met coöperatie Texel Energie. U was daar medeoprichter en directeur. Wat heeft deze winst uw bedrijf toen gebracht?

,,Een enorme boost in naamsbekendheid. Het helpt echt deuren te openen. Daarnaast is het in Nederland nog wel even anders dan internationaal. Als je in het buitenland zegt dat je ooit een prijs uit handen van de koningin hebt gekregen, dan maakt dat veel indruk. Het helpt je om serieus genomen te worden.”

6. Wat zou u andere bedrijven aanraden die nog twijfelen zich aan te melden voor de Koning Willem I Prijs?

,,Je verwacht van jouw bedrijf mogelijk niet dat je iets bijzonders doet. Als ze mij niet hadden aangespoord om ons aan te melden, dan had ik het ook niet gedaan. Misschien moeten wij andere bedrijven voordragen en aansporen. Kijk ook eens om je heen welke bedrijven je vindt dat in aanmerking komen voor de Koning Willem I Prijs. Er zijn supergave bedrijven in Nederland waar de ondernemers nauwelijks beseffen dat ze iets bijzonders doen. Als je hebt gewonnen sta je in het rijtje van andere winnaars zoals Philips en VDL. Toch wel grappig ook om daar een keer tussen te staan. Het is een prachtig netwerk.”

7. Kernwaarden zijn duurzaamheid, daadkracht, doorzettingsvermogen, durf en innovatie. In hoeverre zijn die van toepassing op jullie bedrijf?

,,Welke niet, zou ik zeggen. Daar sta je eigenlijk helemaal niet bij stil. Doorzettingsvermogen is in ieder geval super cruciaal, maar ook daadkracht en durf. Je moet het namelijk wel durven. Mensen zeiden een keer: ‘jij springt zonder laarzen in de modder en baant je een weg’. Je gaat als innovatief bedrijf vaak niet eens een nieuwe weg in, maar je máákt de nieuwe weg. Op de nieuwe weg is vaak niemand en achter je staan mensen raar te kijken wat je daar doet. Dan moet je echt geloven in jouw nieuwe product en tegen jezelf zeggen: ‘ik zit op de goede weg’. Overtuigd of eigenwijs… het kan dicht bij elkaar liggen.”

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel