Het laatste nieuws

Anne-Marie Rakhorst: 'De Plaquette is echt een plek om disruptie te laten zien'

16 september 2021

Anne-Marie Rakhorst is sinds 2011 juryvoorzitter van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Ze roept ondernemingen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan op om zich aan te melden. ,,Denk niet dat je er niet bij hoort. De Plaquette is echt een plek waar je innovatie en disruptie kan laten zien."


1. Als u zo in vogelvlucht kijkt, wat maakt een succesvol ondernemer volgens u?

,,Als je ondernemers karakteriseert vind je mensen die 1: heel doelgericht zijn, maar 2: ook erg geïnteresseerd zijn, veel vragen stellen en luisteren. Ook ‘de beste willen zijn’ is een belangrijke eigenschap. Ik heb echt een voorliefde voor deze risiconemers die voor eigen rekening een bedrijf neer aan het zetten zijn. Het zijn dromers zonder op te geven.”

2. Wat brengt de KW1 Prijs een winnaar?

,,Het belang van de prijs is echt ongelooflijk groot. Het helpt in zichtbaarheid van de onderneming, maar dit compliment helpt ook de ondernemer zelf. Niemand onderneemt om dat compliment te ontvangen, maar iedereen die de prijs krijgt, krijgt vleugels. Daarnaast is het ook de mooiste ondernemerschapsprijs, met koningin Máxima die het uitreikt. Echt een eer.”

3. Wat zou u deelnemende bedrijven willen meegeven?

,,Het mooiste aan de Koning Willem I Stichting vind ik het bijzondere netwerk van de bedrijven. De crème de la crème op het gebied van ondernemerschap komt bij elkaar op bijvoorbeeld de uitreiking. Er is heel veel ervaring en expertise, dus erg waardevol voor bedrijven om toegang te krijgen.”

4. Hoe draagt de KW1 Prijs bij aan de aandacht voor duurzaamheid in het bedrijfsleven?

,,Door de komst van de KW1 Plaquette voor Duurzaamheid kregen andersoortige, hele innovatieve bedrijven de kans om een prijs te winnen. In de loop der jaren groeien allerlei bedrijven op het gebied van duurzaamheid wel naar elkaar toe. Duurzaamheid hoort een deel te zijn van elke zichzelf respecterende organisatie. We kijken als jury van de Plaquette naar duurzaamheid in de hele bedrijfsvoering, de hele keten.”

5. Sinds 2011 bent u juryvoorzitter van de Plaquette, hoe heeft duurzaamheid in het Nederlands bedrijfsleven zich sindsdien ontwikkeld?

,,Duurzame ontwikkeling is heel hoog op de agenda komen te staan. Niet alleen qua energietransitie, maar ook qua circulaire economie en in sociale context. Er gebeurt veel in Nederland. Enerzijds zijn er volop startups met een duurzaam businessmodel en aan de andere kant heb je bedrijven die 100 jaar bestaan en hun huidige proposities aan het ombouwen zijn naar duurzame proposities.”

6. Wat zou u tegen organisaties willen zeggen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan?

,,Meld je aan! De bekendheid in het juryproces is al waardevol. Denk niet dat je er niet bij hoort. Vroeger werd vaak slechts één productlijn heel duurzaam neergezet, maar nu zie je duurzaamheid integraal door het hele bedrijf bij alle producten en in het ecologisch en sociale domein. Daar zijn we als vakjury van de Plaquette ook strenger op gaan letten.”

7. Welk soort bedrijven raadt u aan om zich in te schrijven voor de Koning Willem 1 Prijs?

,,We missen niet echt een sector, maar bedrijven in de kleding- en textielsector zou ik graag meer terugzien. De Plaquette is echt een plek waar je innovatie en disruptie kan laten zien. Ook de techsector is interessant voor duurzaamheid. De versnelling tussen tech en circulaire economie is heel groot. Als je die twee goed combineert kom je heel ver.”

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel