Blijf op de hoogte

Werkbezoek Koppert Cress: koningin Máxima ruikt en proeft

9 maart 2017

Koningin Máxima bracht dinsdagmiddag 7 maart een uitgebreid werkbezoek aan het Westlandse tuinbouwbedrijf Koppert Cress. In de proeftuin nam de koningin ruim de tijd om te ruiken en proeven van de talrijke eetbare planten en bloemen waarin Koppert Cress gespecialiseerd is. Het bedrijf is winnaar van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2016.

Koningin Máxima woonde een van de smaaklessen bij die Koppert Cress wekelijks geeft aan leerlingen van basisscholen. Leerlingen uit groep 8 van de John F. Kennedyschool uit ’s-Gravenzande lieten zien hoe ze met blind proeven verschillende smaken proberen te herkennen, zoals van de dropplant, komkommerkruid en koolrabi met saffraan.

Directeur Rob Baan gaf koningin Máxima een rondleiding door het bedrijf. In de proeftuin nam ze uitgebreid de tijd om zelf te ruiken en proeven van de verschillende eetbare planten en bloemen, die door nationale en internationale chef-koks, restaurants en hotels worden gebruikt. In de kas vertelde Rob Baan over duurzaam energiegebruik, waarvoor het bedrijf zich sterk maakt. Zo maakt Koppert Cress gebruik van zonnecollectoren en een ondergrondse warmteopslag. Voor de productie wordt gebruikgemaakt van LED-belichting.

Ook nam koningin Máxima een kijkje in de keuken, waarbij ze sprak met chef-kok Yuri Verbeek. Hij legde uit dat leerlingkoks vooral 'anders' moeten denken. Bij Koppert Cress gaat alle aandacht uit naar groenten. Daarnaast bewonderde Máxima het enorme Molteni-fornuis, waarvan er in de wereld maar drie bestaan.

In het bedrijfsrestaurant sprak ze onder andere met Tamara de Weijer, voorzitter van Vereniging Arts & Voeding, over het belang van gezonde voeding op de werkvloer. Het personeel van Koppert Cress krijgt hier gratis groentenmaaltijden aangeboden.

Media-aandacht

Voor het werkbezoek van koningin Máxima aan Koppert Cress was dit keer ook de pers uitgenodigd. Zo maakte Blauw Bloed een mooie reportage over deze winnaar van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2016. Kijk hier de uitzending terug (even doorspoelen naar 7:36).

Meer over Koppert Cress

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel