Blijf op de hoogte

Nominaties plaquette in beeld (A t/m L)

5 maart 2020
BTG Biomass Technology Group

Gevestigd: Enschede
Wat doet BTG? BTG Biomass Technology Group is een onafhankelijk, privaat bedrijf dat zich de afgelopen 30 jaar heeft gespecialiseerd in de omzetting van biomassa in brandstoffen, energie en biobased grondstoffen.
Welke mensen zitten erachter? René Venendaal (CEO) en  Bert van den Beld (CTO)
Toelichting keuze jury: De jury ziet BTG met haar pyrolyse-technologie voor olie als een innovatieve en duurzame onderneming, die een gamechanger in de sector genoemd mag worden. Dat zuivelcoöperatie FrieslandCampina de pyrolyse-olie reeds gebruikt en dat er pyrolyse-oliefabrieken in Finland komen, laat zien dat het product van BTG de sector kan verduurzamen.’
Website

Gulpener Bierbrouwerij

Gevestigd: Gulpen
Wat doet Gulpener? Bierbrouwerij en familiebedrijf Gulpener met acht generaties sinds de oprichting aan het roer. Onafhankelijke brouwer met 16 speciaalbieren. Gulpener Bierbrouwerij wil de bieren zo duurzaam als mogelijk produceren. Gulpener Bierbrouwerij behoort tot de middelgrote bierbrouwerijen van Nederland. De biologische bieren zijn Ur-Pilsner, Ur-Weizen, Ur-Hop en IJsbock. Gulpener staat voor klimaatneutraal. Verder is de brouwerij Milieukeur-gecertificeerd en zijn de bieren een ‘erkend streekproduct’. Gulpener betrekt de grondstoffen (Limburgse granen, Reijmerstokse hop, Gulpener water) uit de omgeving.
Welke mensen zitten erachter? Jan-Paul Rutten (directeur)
Toelichting keuze jury: Familiebedrijf Gulpener Bierbrouwerij wordt door de jury gezien als een koploper op het gebied van duurzaamheid. Al eind jaren negentig stelde Gulpener een duurzaamheidsbeleid op. Dit beleid dat gericht is op de regio en dat ertoe geleid heeft dat gerst, tarwe, rogge, spelt en hop lokaal ingekocht worden, mag als een voorbeeld voor andere bedrijven gelden. Het nieuwe, duurzame brouwhuis van Gulpener, dat in 2020 operationeel wordt, ziet de jury als een mooie volgende stap.
Website

HeatMatrix Group BV

Gevestigd: Geldermalsen
Wat doet HeatMatrix? HeatMatrix heeft een innovatieve, energiezuinige warmtewisselaar ontwikkeld die het mogelijk maakt 50 procent van de energie die wordt uitgestoten via industriële schoorstenen terug te winnen. Toepassing van dit HeatMatrix-systeem levert bedrijven een gegarandeerde besparing op tot 4 procent van de energiekosten, in combinatie met een verminderde CO2-uitstoot.
Welke mensen zitten erachter? Frank Tielens (directie)
Toelichting keuze jury: "Een fantastisch herwinningsproces en een product met veel potentie.” Met die woorden werden de polymere warmtewisselaars van HeatMatrix tijdens het juryoverleg geroemd. Het systeem waarmee via rookgassen warmte wordt teruggewonnen, wordt door de jury gezien als een innovatie waarmee de uitstoot van CO2 door de Nederlandse industrie teruggedrongen kan worden.
Website

Kipster B.V. 
Gevestigd: Venlo
Wat doet Kipster? Het bedrijf wil de meest duurzame kippenboerderij ter wereld zijn, rekening houdend met mens, milieu en dier. De eieren zijn inmiddels bij landelijke ketens verkrijgbaar.
Welke mensen zitten erachter? Ruud Zanders (statutair algemeen directeur) en Olivier Wegloop (statutair directeur)
Toelichting keuze jury: Kipster laat zien dat het mogelijk is om een succesvol duurzaam businessmodel in de agrarische sector op te zetten. De jury roemt Kipster omdat het verhaal klopt op alle punten. Door gebruik te maken van reststromen, zelfvoorzienend te zijn qua energie, aan álle kippen – ook de haantjes en uitgelegde legkippen – te denken, fijnstof af te vangen en transparantie te bieden, is een totaalconcept ontstaan dat gezien mag worden als een voorbeeld voor de sector.
Website

Kuijpers (P.G. Kuijpers & Zonen B.V.)

Gevestigd: Helmond
Wat doet Kuijpers? Kuijpers is een professionele technisch dienstverlener met ruim 1.200 medewerkers en een omzet van € 230 miljoen in 2018. Het bedrijf ontwerpt, bouwt én onderhoudt technische installaties in gebouwen en industrie en draagt daarmee bij aan een gezonde werk- en leefomgeving. De ambitie van Kuijpers is om alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren.
Welke mensen zitten erachter? Aukje Kuypers (algemeen directeur en bestuurder) 
Toelichting keuze jury: Kuijpers heeft sinds 2013 de ambitie om alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren, zodat er een betere wereld door gegeven kan worden aan de volgende generatie. De jury is onder de indruk van de aanpak van Kuijpers. Dit familiebedrijf zet zich op tal van vlakken in voor een duurzamer Nederland.
Website

Leev.nu

Gevestigd: Werkendam
Wat doet Leev? Leev is gestart uit passie voor lekker en gezond eten. Samen met een aantal kleine biologische fabrikanten bedenkt en ontwikkelt het bedrijf bijzondere producten. Het gaat o.a. om crackers, wafels, ontbijtgranen, thee, maar ook oerchips en koek. Via de Leev foundation wordt de bedrijfsopbrengst gedeeld met mensen in Nederland die het minder goed hebben getroffen.
Welke mensen zitten erachter? Leo Voorwinden (oprichter en directeur)
Toelichting keuze jury: De jury is onder de indruk van hoe Leev.nu in korte tijd een sterk, biologisch food-merk heeft neergezet en van hoe Leev bij de grote supermarktketens is doorgedrongen. Daarnaast prijst de jury de sociale manier van ondernemen, met als voorbeeld de Leev foundation die gericht is op kwetsbare jongeren.
Website

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel