Het laatste nieuws

FibreMax, Maan Group en Bakkerij Van Vessem in finale Koning Willem I Prijs 2022 voor het MKB

11 mei 2022

Kabelproducent FibreMax uit Joure, Bakkerij Van Vessem uit Haarlem en de in lijm- en oppervlaktetechniek gespecialiseerde Maan Group uit Raalte zijn de finalisten voor de Koning Willem I Prijs 2022 in de categorie Midden- en Kleinbedrijf.

Het bestuur, bestaande uit prominenten uit het Nederlandse bedrijfsleven met als erevoorzitter koningin Máxima, maakte de keuze uit een indrukwekkend aantal bedrijven die zich de afgelopen maanden hebben aangemeld voor de prestigieuze ondernemingsprijs. De komende weken bepaalt het bestuur wie zich winnaar mag noemen.

Op 23 mei vindt in Groningen de grote finale plaats waarbij de winnaars in de categorie Grootbedrijf, MKB en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap hun prijs overhandigd krijgen.

De finalisten werden op 11 mei verrast door een delegatie van de Koning Willem I Stichting bestaande uit bestuurslid en juryvoorzitter Martin van Pernis en directeur Romy Blankenspoor.

De Koning Willem I Prijzen zijn de meest prestigieuze ondernemingsprijzen van Nederland. Deze ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’ wordt tweejaarlijks toegekend aan een Grootbedrijf, MKB-bedrijf en een bedrijf dat focust op Duurzaam Ondernemerschap.

De drie finalisten zijn stuk voor stuk parels van het Nederlandse MKB. Juryvoorzitter Martin van Pernis zegt dat de jury de afgelopen weken een aantal indrukwekkende inzendingen heeft gezien. ,,Wat een durf en daadkracht hebben we gezien in het ondernemerschap in ons land.”

Over de drie finalisten:

FibreMax B.V.

FibreMax, B.V. is onderdeel van de Cabin Air Group, uit Joure. Een prachtig voorbeeld van doorzettingsvermogen. De onderneming is in 2009 opgericht door Rinze-Jan van der Schuit. Zijn droom was om een product te maken dat de beste eigenschappen van touw en staaldraad combineert, maar de mindere eigenschappen elimineert. Het resultaat na vele jaren is een Aramide kabel die 85% lichter is dan staal en 10x langer meegaat en dus op termijn aanzienlijk duurzamer.

De toepassing van de kabel heeft een grote boost gekregen door de windmolenindustrie. Windmolens op plaatsen waar de zee te diep is om op een jacket te plaatsen staan op drijvende platforms die met lange kabels op de zeebodem verankerd zijn. Hier bleek de lichte en duurzame kabel van FibreMax de ideale oplossing.

Maan Group B.V.

De Maan Group BV uit Raalte is een R&D gedreven onderneming met roots in de lijm en oppervlakte technologie. Zij zijn productontwikkelaar en R&D partner met expertise op het gebied van ‘hotmelt’ coatingtechniek, precisieverbindingen en duurzame, biologisch afbreekbare producten. En dan zie ik u nog altijd de wenkbrauwen fronsen. Ik geef u wat voorbeelden. Voor de tuinbouw ontwikkelden en produceren zij Growcoon, een duurzame en biologisch afbreekbare stek- en zaaiplug. Deze growcoon technologie wordt momenteel ook onderzocht op de toepassing voor weefselkweek.

Maan is met zijn divisie Special Products ook actief in de chipmarkt waar de lijm en oppervlakte technologie essentieel is.

Bakkerij Van Vessem

Bakkerij Van Vessem uit Haarlem is een bijzondere bakkerij met 17 winkels in Noord-Holland. De bakkerij werd in 1907 opgericht en wordt geleid door Jos Huijbregts,

Het bedrijf is CO2 neutraal en heeft als ambachtelijke bakker een maatschappelijke jaarrekening. Van Vessem pakt zijn maatschappelijke verantwoording in de volle breedte, met zijn personeelsbeleid, het gebruik van grondstoffen en energie en zijn winkels zijn ontmoetingsplekken in de buurt.

Het bedrijf biedt maximale transparantie over de gehele keten, van de boer, de molenaar, de transporteur en de bakker zelf. Van Vessem werkt daarmee met True Pricing voor zijn puur Hollandsch Brood. Zo stelt hij de consument in staat om onderscheid te maken tussen ‘appels en peren’ oftewel verschillende soorten brood.

De CO2 uitstoot kon worden teruggebracht door de warmteterugwinning, de inzet van zonnepanelen en de vervanging door de gasbranders in de ovens door elektrische ‘branders’.

 

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel