Het laatste nieuws

Ondernemers kijken voorbij de crisis bij winnaarsdiner

28 september 2021

Koningin Máxima zette de top van het Nederlandse bedrijfsleven op scherp tijdens het officiële gedeelte voorafgaand aan het traditionele winnaarsdiner van de Koning Willem I Stichting maandag 27 september in theater Markant in Uden.

In een gesprek, dat werd geleid door Marguerite Soeteman-Reijnen (Chairman van de Executive Board van Aon Holdings) met president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot, voorzitter van de Koningin Willem I Stichting, Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland toonde de koningin zich bezorgd over de ‘spaghetti’ van regelingen voor het mkb, waardoor veel bedrijven de loketten naar groeifinanciering moeilijk weten te vinden.  De koningin, die erevoorzitter is van de Koning Willem I Stichting, sprak vanuit haar hoedanigheid als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemers.

Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra opende de bijeenkomst, waarbij de winnaars van de Koning Willem I Prijzen 2020, CSU, Von Gahlen en Gulpener Bier een prominente rol speelden.

Koornstra benadrukte in zijn lezing dat er de afgelopen tijd zoveel op de samenleving af komt dat het soms moeilijk is om te blijven dromen. Hij plakte er een activiteit aan vast. ,,Ga allemaal maar eens staan”, waarna de gehele zaal opstond. ,,Probeer maar eens een stap te zetten met twee benen op de grond, dat lukt niet.”

Oud-bankdirecteur Diederik Laman-Trip, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemers, waarschuwde dat het mkb nu de pandemie lijkt uit te doven voor een grote uitdaging staat: ,,De structuur van de economie is door de crisis veranderd en daar moet het mkb zich aan aanpassen.”

Jacco Vonhof, koningin Máxima en Klaas Knot spraken over innovatie en het aanpassend vermogen van bedrijven in Nederland.

Klaas Knot blikt positief terug op afgelopen anderhalf jaar. ,,Terugkijkend zijn we in een van de meest positieve scenario’s terechtgekomen die we destijds hadden voorspeld. We hebben gewoon goed ondernemerschap, dat speelt ook mee. Dat stemt mij optimistisch voor volgende uitdagingen.”

Koningin Máxima maakte zich zorgen over de wijze waarop innovatie te financieren is. Zij pleitte in haar bijdrage voor het innoveren van financiering. Innovatie van processen binnen een bedrijf is het niet zo makkelijk te financieren met een banklening, omdat een onderpand ontbreekt.  

De tweede fireside chat van de avond ging in op duurzaamheid. Yousef Yousef - CEO LG Sonic, Maria van der Heijden - voorzitter MVO Nederland en Elfrieke van Galen - Partner TheRockGroup & toezichthouder, namen plaats. Van Galen adviseerde ondernemers om te kijken naar de grote broer. Zo kunnen kleine bierbrouwerijen bijvoorbeeld naar Gulpener kijken. ,,Het streven naar duurzaamheid gaat hand in hand met innovatie. Het verduurzamen is namelijk een vorm van innovatie.”

 

 

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel