Het laatste nieuws

Blog Claudia Zuiderwijk: “In deze tijden liggen de voorbeelden van moedig ondernemerschap voor het oprapen”

16 juli 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als bestuurslid van de Koning Willem I Stichting hoefde ik niet lang na te denken toen ik de vraag kreeg om dit eerste blog te schrijven in een reeks over moedig ondernemerschap. In deze tijden van corona liggen de voorbeelden hiervan immers voor het oprapen, zo merk ik iedere dag opnieuw.


Door Claudia Zuiderwijk - mentor bij nlgroeit


Meteen na de uitbraak van het virus in maart hebben we vanuit KVK, in nauw overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de voorlichtings- en adviestaak rondom corona richting de Nederlandse ondernemers opgepakt. We hebben toen binnen no time ons KVK-Coronaloket uit de grond gestampt. Ondernemers, vooral zzp’ers en mkb’ers, met vragen kunnen elke dag terecht bij een team van meer dan 100 gedreven en deskundige KVK-adviseurs voor advies over ondernemen in coronatijd. Ook hebben we een zeer uitgebreide website met onder andere informatie over het noodpakket, regelgeving, personeel, import en export. Het optuigen van het KVK-Coronaloket was een formidabele prestatie waar veel KVK-collega’s keihard aan hebben gewerkt en waar ik ongelofelijk trots op ben. Inmiddels hebben meer dan 3,6 miljoen ondernemers onze website bezocht en hebben we meer dan 60.000 telefoontjes af kunnen handelen met het KVK-adviesteam.

Door het contact met al die ondernemers hoor en zie je hoeveel kracht, moed en inspiratie ze hebben en blijven houden in deze heftige tijd. Ik geef slechts één voorbeeld van de honderden die ik de laatste weken heb gehoord. Het Eindhovense lichtbedrijf Signify heeft bedacht dat het coronavirus in te dammen is met ultraviolet licht. Dit wordt ingezet als een ‘super-ontsmetter’. Uit onderzoek blijkt dat besmet materiaal met deze methode na 25 seconden virusvrij is. Dit soort verhalen over snel en innovatief inspelen op de coronacrisis maken mij trots op het Nederlandse bedrijfsleven, natuurlijk ook vanuit mijn rol als bestuurslid van de Koning Willem I Stichting. En nogmaals, in de afgelopen maanden heb ik véél van dit soort verhalen gehoord.

Ik kom deze verhalen ook tegen via nlgroeit. KVK is samen met de partners van NLevator en NL2025, één van de drijvende krachten achter dit programma dat ondernemers in het MKB helpt hun groeiambities waar te maken. Als mentor van nlgroeit zie ik de gretigheid waarmee mijn eigen mentees bezig zijn om alle informatie en tips and tricks op te zuigen om, óók in deze crisis, betere ondernemers te worden door te denken in kansen in plaats van bedreigingen om zo te kunnen groeien. Kortom: ik zie ook hier moedig ondernemerschap.

Ik realiseer mij dat we er nog lang niet zijn. De economie krimpt, de werkloosheid stijgt en het aantal faillissementen ook. We gaan een nieuwe fase in. Die volgende fase noem ik binnen KVK ‘de ondernemer helpen ondernemen in crisistijd’. Waar moet je in deze tijd aan denken op het gebied van financiering, geldzaken, personeel, de anderhalvemeter-werkwijze? Maar ook willen wij adviseren over `goed’ stoppen of, mocht dat nodig zijn, afschalen.

De fase die daarna komt, noem ik ‘de herstelfase’. Wanneer kan ik mijn personeel weer aan het werk zetten? Welke aanpassingen ga ik doorvoeren in mijn bedrijfsvoering? Voldoet mijn businessmodel nog wel? Heb ik nieuwe inzichten opgedaan door deze crisis die ik te gelde kan maken? Kan ik na deze ‘breuk met het verleden’ meer inzetten op innovatie en duurzaamheid?

‘Never waste a good crisis‘ hoor je vaak deze dagen. Ik denk dat we daar niet bang voor hoeven te zijn gezien de enorm positieve energie die ik deze dagen zie in ondernemend Nederland.

Claudia Zuiderwijk


Claudia Zuiderwijk, is mentor van nlgroeit en daarnaast CEO van de Kamer van Koophandel en bestuurslid van de Koning Willem I Stichting.

Lees hier meer algemene informatie over het mentorprogramma van nlgroeit.

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel