Het laatste nieuws

Eerlijke productieketens, duurzaamheid én lekker eten: ontmoet de Plaquette nominaties van 2020

17 september 2020

Het proces rondom de Koning Willem I prijzen 2020 verloopt anders dan voorgaande jaren. Eenieder wordt extra uitgedaagd en zo ook de genomineerden van dit jaar. Inmiddels hebben deze kandidaten verscheidene selectierondes doorlopen en op verschillende manieren moedig ondernemerschap getoond voor en tijdens de corona crisis. Om ieders geheugen op te frissen stellen wij de deelnemers van de Koning Willem I prijzen 2020 nogmaals voor!
 
Dit eerste artikel in de reeks focust op een aantal genomineerden van de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, namelijk: Leev.nu, Kipster B.V, Gulpener Bierbrouwerij, Moyee Coffee, Tony’s Chocolonely en Verstegen Spices & Sauces. De connectie tussen dit zestal bedrijven is niet moeilijk te ontdekken. Elk van deze bedrijven is namelijk actief in een vakgebied wat ons leven op dagelijkse basis beïnvloed: de voedselindustrie.
 
Naast het werkveld hebben een aantal van deze bedrijven meer met elkaar gemeen dan op het eerste oog lijkt. Moyee Coffee en Tony Chocolonely strijden beiden voor een eerlijke relatie tussen producent en consument. Zij zetten zich in voor een verschuiving in de productieketen, gericht op het eerlijker maken van de winstverdeling. Tony Chocolonely is, mede dankzij de filosofie van het bedrijf, marktleider geworden binnen de Nederlandse chocoladeverkoop. Zo hebben zij het voor elkaar gekregen dat duurzame, eerlijke relaties opbouwen binnen de productieketen hoger op ieders agenda komt te staan. Ook Moyee Coffee weet met hun werkethiek op inspirerende wijze een eerlijke winstverdeling te stimuleren.
 
De volgende twee bedrijven hebben een gemeenschappelijke noemer, namelijk werken op een familiaire basis. Zowel Gulpener Bierbrouwerij als Verstegen Spices & Sauces opereert vanuit het principe ‘family first’. Deze ethiek is dan ook terug te zien in hun visie op duurzaamheid. Verstegen Spices & Sauces werkt ‘voor de kinderen van onze kinderen’, zodat ook toekomstige generaties in een duurzame wereld kunnen bestaan. Ook Gulpener, die al acht generaties lang aan duurzaamheid werkt, heeft een eigen visie die zich baseert op klimaatneutraal bier produceren.
 
Als laatste behoren Leev.nu en Kipster B.V. tot de genomineerden van de Plaquette. Kipster B.V. streeft ernaar om de meest duurzame kippenboerderij ter wereld te worden, met aandacht voor mens, milieu en dier. Inmiddels zijn hun eieren te koop bij landelijke ketens. Ook Leev.nu heeft het voor elkaar gekregen om een toetreding te realiseren binnen grotere supermarktketens. Deze stap maakt het voor hen mogelijk om hun filosofie te verspreiden over een grotere doelgroep. Wat Leev.nu eveneens bijzonder maakt is de sociale manier van ondernemen, met als voorbeeld de Leev foundation die gericht is op kwetsbare jongeren.
 
Meer zien van de genomineerden? Bekijk ons YouTube kanaal en ontdek de video’s van de nominatiedagen 2020.

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel