Het laatste nieuws

Demcon, NXP en Rituals finalisten KW1 Prijs 2022 voor Grootbedrijf

4 mei 2022

Het mechatronische ontwerpbureau Demcon uit Enschede, chipfabrikant NXP Semiconductors uit Eindhoven en het cosmeticabedrijf Rituals uit Amsterdam zijn de finalisten voor de Koning Willem I Prijs 2022 in de categorie Grootbedrijf.

Het bestuur, bestaande uit prominenten uit het Nederlandse bedrijfsleven met als erevoorzitter koningin Máxima, maakte de keuze uit tientallen bedrijven die zich de afgelopen maanden hebben aangemeld voor de prestigieuze ondernemingsprijs. De komende weken bepaalt het bestuur wie zich winnaar mag noemen.

Op 23 mei vindt in Groningen de grote finale plaats waarbij de winnaars in de categorie Grootbedrijf, MKB en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap hun prijs overhandigd krijgen.

De finalisten werden op 3 mei verrast door een delegatie van de Koning Willem I Stichting bestaande uit de bestuursleden Niels Onkenhout en juryvoorzitter Martin van Pernis, en directeur Romy Blankenspoor. Tijdens hun bezoek arriveerde ook nog een speciale boodschap van President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Als voorzitter van het bestuur van de Koning Willem I Prijzen maakte hij via een video boodschap de plaats in de finale bekend.

De Koning Willem I Prijzen zijn de meest prestigieuze ondernemingsprijzen van Nederland. Deze ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’ wordt tweejaarlijks toegekend aan een Grootbedrijf, MKB-bedrijf en een bedrijf dat focust op Duurzaam Ondernemerschap. Het bestuur van de KWI Prijs heeft onlangs in de besloten bestuursvergadering de knopen doorgehakt. De komende weken bepaalt de jury wie zich winnaar mag noemen in elk van de drie categorieën.

De drie finalisten zijn stuk voor stuk parels van het Nederlandse grootbedrijf. Bestuursvoorzitter Klaas Knot zegt dat de jury de afgelopen weken een aantal indrukwekkende inzendingen heeft gezien. ,,Wat een durf en daadkracht hebben we gezien in het ondernemerschap in ons land.”

Demcon

Het mechatronische ontwerpbureau Demcon uit Enschede is ontstaan vanuit de passie van de oprichters voor het oplossen van uitdagende technologische en sociale vraagstukken. De onderneming ontwikkelt en produceert hoogwaardige, innovatieve en complexe systemen en producten. In een samenleving die voor grote uitdagingen staat, voeren zij projecten uit die positieve impact hebben op mensen en hun leefwereld. Demcon werkt aan slimme toepassingen voor onder andere zorg, veiligheid, water, energie, productie en communicatie. Naast technologische vernieuwing zet het bedrijf zich in voor stimulering van ondernemerschap en investering in talent en onderwijs. In 2020 ontwikkelden zij geheel zelfstandig een beademingssysteem en in korte tijd produceerden zij 500 exemplaren. In dit kader heeft Hare Majesteit een werkbezoek aan Demcon gebracht.

NXP Semiconductors

NXP Semiconductors is de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips. De letters NXP staan voor Next eXPerience. NXP is een wereldwijd opererende firma met vestigingen in dertig landen en met het hoofdkantoor in Eindhoven. Het bedrijf is wereldleider in veilige connectiviteitsoplossingen voor embedded applicaties en verlegt grenzen in de automobiel-, industriële en mobiele communicatie. NXP is een belangrijke leverancier van chips in een veelvoud van toepassingen, zoals mobiele telefoons, computers, auto-elektronica en LED-verlichting.

Rituals

Rituals is een uniek luxe lifestyle merk dat sinds 2000 alledaagse routines transformeert in betekenisvolle momenten. Rituals is een Nederlands cosmeticabedrijf met meer dan 900 winkels, verspreid over 27 landen. Het assortiment bestaat onder andere uit hygiëneproducten, zoals zeep en crèmes, waarbij oriëntaalse geuren het uitgangspunt zijn. De drie pijlers van Rituals zijn: Clean, Conscious & Caring. Het bedrijf is een Certied B Corp onderneming, wat staat voor social and environmental performance. Het bedrijf werd opgericht door Raymond Cloosterman, een voormalig medewerker van Unilever. Met een kleine investeringskring van vrienden begon het bedrijf in een kelder aan de Herengracht in Amsterdam. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een grootschalige internationale winkelketen.

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel