Von Gahlen won in 2020 de Koning Willem I Prijs in de categorie mkb. In een interview met The Economic Board laten ze weten dat ze hier tot op de dag van vandaag van profiteren. Alex Duiker van Von Gahlen heeft een duidelijk advies voor bedrijven die interesse hebben in deze prijs. “Gewoon meedoen! Het heeft ons heel veel gebracht." Lees het hele interview van The Economic Board hieronder.
De inschrijving voor de Koning Willem I Prijs 2022 is geopend. Tot en met 31 januari kunnen bedrijven zich aanmelden voor de editie van 2022. Deze prijs wordt ook wel de Oscars van het Nederlandse bedrijfsleven genoemd. Het bedrijf Von Gahlen uit Zevenaar was vorig jaar in de categorie MKB de winnaar. Alex Duiker, samen met zijn broer Jaap de eigenaar en directeur van Von Gahlen, kijkt zeer positief terug op het hele traject. Hij adviseert andere bedrijven dan ook om gewoon mee te doen.
Meedoen aan de Koning Willem I Prijs was een nieuwe ervaring voor Von Gahlen, al bijna vijftig jaar producent van afschermingsmiddelen voor de nucleaire geneeskunde. Alex Duiker: “We hadden nog nooit eerder aan zoiets meegedaan. We hoorden hierover van Richard Dobbelmann van The Economic Board. Hij raadde ons aan om ons in te schrijven. We kwamen erachter welke historie deze prijs heeft (hij wordt al sinds 1958 elke twee jaar uitgereikt, red.) en wie hem in het verleden allemaal wonnen. Als we een keer meedoen aan zoiets, dan doen we het ook maar gelijk goed, dachten we.”
Na het invullen van de vragenlijst bij de inschrijving grapte Alex Duiker richting zijn vrouw dat het nu wel goed moest komen met de winst. Dat dat ook echt zou gebeuren had niemand verwacht. “Dat we bij de eerste nominaties zaten was al een feestmomentje. Hoe verder we kwamen, hoe leuker het werd.”
Nadenken over je bedrijf
De voordelen die Van Gahlen haalde uit het meedoen begonnen al bij de eerste stappen. “Het invullen van de vragen was al nuttig, omdat je daarbij wordt uitgedaagd om na te denken over de unieke eigenschappen van je bedrijf. Later in het traject kwamen we ook in contact met eerdere winnaars van de prijs.” Tijdens dat traject ging het binnen het hele bedrijf steeds meer leven. “Het begon als iets dat mijn broer en ik samen waren gestart, maar na de eerste nominatie kwamen we steeds meer met zijn allen in de wedstrijd te zitten. Iedereen toonde belangstelling.”
Er volgden nog een gesprek met de regionale selectiecommissie en een pitchronde. “Dat pitchen was voor ons ook een vrij nieuwe en leerzame ervaring. We zijn een specifiek bedrijf, dus om dat in een paar minuten over de bühne te krijgen richting andere ondernemers en ervaren mensen uit het bedrijfsleven was een mooie uitdaging.”
Koningin Máxima
Vervolgens kwam de nominatie voor de finale, wat opnieuw een feestelijke mijlpaal was. Bij die finale in de Beurs van Berlage, waar vanwege corona alleen de broers Duiker zelf aanwezig mochten zijn, volgde een eerste ontmoeting met koningin Máxima, erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting. Tot grote verrassing van Alex Duiker noemde zij even later op het podium de naam van Von Gahlen als winnaar van de MKB-categorie. “Toen ging mijn hartslag flink omhoog. Een heel erg mooi moment, dat we de volgende dag met het hele bedrijf hebben gevierd. Binnen de coronamaatregelen, natuurlijk.”
Hij spreekt over ‘een stukje erkenning’ voor iedereen bij het bedrijf. Von Gahlen is actief in een niche, waarbinnen het heel grote projecten doet. Zo leverde het tien hot cells – met lood afgeschermde compartimenten – aan een Amerikaanse producent van medische isotopen. Dat zijn atomen die radioactief zijn gemaakt voor de diagnostiek en behandeling van ziekten, zoals kanker. Bij die aanbesteding versloeg Von Gahlen twee grote Amerikaanse concerns. “We weten dat we mooie dingen doen, maar het is heel fijn dat dat ook gezien wordt door mensen van buiten de branche. Je merkt dat alle collega’s daar heel blij mee zijn. Het zorgt voor trots en zelfvertrouwen. Het heeft onze naamsbekendheid ook vergroot richting potentiële nieuwe medewerkers.”
Ook het ontmoeten van andere bedrijven en ondernemers tijdens het traject was interessant, geeft hij aan. “En het is extra bijzonder dat de prijs is verbonden aan het koningshuis. Ik merk dat zeker ook onze klanten in het buitenland het erg bijzonder vinden dat wij uit handen van de koningin een prijs hebben gekregen. Dat spreekt gewoon heel erg aan.”
Advies aan bedrijven
De prijs werd in november 2020 uitgereikt, maar het hele traject is nog niet klaar. “Kort geleden hadden we een winnaarsdiner. Het is een traditie dat een winnaar eerdere winnaars uitnodigt. Ook de koningin was daarbij aanwezig, net als een aantal klanten en relaties. We spraken over het belang van de nucleaire geneeskunde. Een heel mooi netwerkmoment. De koningin komt bovendien ook nog een keer bij ons langs voor een bedrijfsbezoek.”
Alex Duiker heeft een duidelijk advies voor bedrijven die interesse hebben in deze prijs. “Gewoon meedoen! Het heeft ons heel veel gebracht. Benader het wel als een wedstrijd en denk goed na over wat er bijzonder aan je bedrijf is en waar je voor staat. Kijk over de grenzen van je eigen markt heen en maak duidelijk wat je de wereld te bieden hebt.”
Lees het interview op de website van The Economic Board.