Blijf op de hoogte

Sparta viert 100-jarig bestaan met wereldrecord

26 september 2017

Fietsenfabrikant Sparta vierde onlangs haar 100-jarig bestaan met een bijzonder wereldrecord. Met 271 elektrische fietsen in een aaneengesloten rij is een afstand van 3,2 kilometer afgelegd. Goed voor een officieel Guinness World Record. Het record is erkend door de speciaal overgekomen jury van het Guinness World Record.

Sparta werd opgericht op 1 september 1917 en destijds raakte het bedrijf al snel in de ban van de fiets met hulpmotor. Het kon dan ook niet anders of de recordpoging moest plaatsvinden op een elektrische fiets. Aanvoerder van de colonne was wielerlegende Joop Zoetemelk. De wereldkampioen en tourwinnaar reed op kop met een speciaal ontworpen fiets: de Sparta Vedette Joop E-bike, met daarin verwerkt een stukje van de trui die hij in 1980 droeg toen hij zijn winnende Tour de France reed. Achter hem reed een lange keten van overige deelnemers die zich massaal hadden opgegeven om mee te doen. De route voerde dwars door de bossen bij Apeldoorn, de thuishaven van Sparta.

100 exemplaren
Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum zijn er 100 exemplaren van de Sparta Vedette Joop E-bike te koop. Van elke verkochte fiets gaat 100 euro naar de Hartstichting. Sparta won in 1991 de Koning Willem I Plaquette in de categorie Innovatie & Technologie.

 

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel