Het laatste nieuws

Parel NXP winnaar titanenstrijd bij Koning Willem I prijzen

24 mei 2022

Ondernemers zijn mensen van vlees en bloed. Dat bleek maar weer eens tijdens de bekendmaking van de prestigieuze Koning Willem I-prijzen, de Oscar-uitreiking voor het Nederlandse bedrijfsleven, in hartje Groningen. Emoties kregen de vrije loop nadat koningin Máxima, erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting, de winnaars afgelopen maandagavond bekend maakte.

Het werd oprichter Bert van Son van jeansproducent Mud Jeans, de winnaar in de categorie MKB, allemaal even te veel toen hij van de vorstin en Klaas Knot, de voorzitter van de stichting en in het dagelijks leven president van de Nederlandsche Bank, de Plaquette voor Duurzaamheid in ontvangst nam.

Toen vervolgens in het schitterende Forum, op een steenworp afstand van de Martinitoren, de winnaar in de categorie grootbedrijf bekend werd gemaakt kon je een speld horen vallen. Sophie van Enk, glansrijk geslaagd als presentator van deze gala-avond, bouwde de spanning goed op. De zaal met meer dan 200 toppers uit het Nederlandse bedrijfsleven kon slechts gissen naar de uitslag.

Kanshebbers

Finalist Rituals werd opgericht door topondernemer Raymond Kloosterman, die de afgelopen decennia een fenomenale prestatie leverde met de opbouw van zijn cosmeticaketen in 30 landen, werd getipt als winnaar. Maar ook het ijzersterke techbedrijf Demcon uit Enschedé werden grote kansen toegedicht.

Chipfabrikant NXP, de gigant uit Eindhoven met meer dan 30.000 werknemers wereldwijd, werd echter de grote winnaar van de avond. Het geeft aan hoe groot de betekenis is van de chipindustrie in ons land. ,,We gaan een feestje bouwen”, aldus de dolgelukkige Jean Schreurs namens de NXP-directie. ,,Gemakkelijk was het niet altijd, maar met de focus op onze strategie zijn we succesvol.”

Maan Group

Ook André Jansen, oprichter van de Maan Group uit Raalte, pinkte een traantje weg ten overstaan van Máxima toen ze bekendmaakte dat Maan de Koning Willem I prijs voor MKB-bedrijven heeft gewonnen. ,,De eerste twee letters van Maan zijn de twee letters van mijn vrouws’ naam Mariet en de laatste twee zijn mij. Precies 25 jaar geleden zijn we begonnen en dan nu dit”, aldus Janssen.

Het eerbetoon aan het ondernemerschap, ook na moeilijke tijden, was groots. Klaas Knot had nog een boodschap voor de zes bedrijven die niet hadden gewonnen: ,,Alle finalisten zijn vandaag winnaars”.

Bekijk hier de integrale uitzending vanuit het Groninger Forum:


 

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel