Het laatste nieuws

Jessica Boekhoudt: 'Nu momentum voor stappen in duurzaamheid'

19 januari 2022

Jessica Boekhoudt is senior consultant bij Sustainalize en sinds dit jaar jurylid bij de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Ze kijkt uit naar het juryproces waarbij ze verwacht om pareltjes te zien op het gebied van duurzaamheid. ,,Het zou leuk zijn als we bedrijven gaan zien die in de kern geen duurzaam product hebben maar juist een duurzamere oplossing vinden.”


1. Wat doet Sustainalize in het kort?

,,Wij helpen met onze consultancy het management van bedrijven om duurzaamheid op te nemen in hun strategie. Daarbij helpen we ook bij het meten van duurzaamheid en interne beheersing rond die data. Vorig jaar zijn we overgenomen door het internationale ERM – Environmental Resources Management.”

2. De coronatijd is voor veel bedrijven een moeilijke tijd geweest. Wat is volgens jou het effect van de crisis geweest op hoe bedrijven met duurzaamheid omgaan?

,,Het is mij opgevallen dat duurzaamheid door de coronacrisis nu hoger op de agenda is komen te staan dan daarvoor. Er was eerst een dipje in duurzaamheid, maar nu is het na de crisis juist beter dan ervoor. Er is nu momentum voor grote stappen in duurzaamheid en de nieuwe wet- en regelgeving helpt daarbij.”

3. Sinds dit jaar ben je lid van de vakjury voor de Plaquette. Wat verwacht je van dit proces?

,,Het is echt heel leuk en ben zeer vereerd dat ik onderdeel ben van de jury! Ik kijk vooral uit naar het horen van de meningen van andere juryleden. En om te zien wat er in de markt gebeurt. Het is mooi om op deze manier pareltjes te zien op het gebied van duurzaamheid. Je kan je zo echt verdiepen in waarom duurzame bedrijven het op hun manier doen en waarom ze succesvol zijn en andere niet.”

4. Welk soort bedrijven hoop je tegen te komen in de aanmeldingen?

,,Ik hoop vooral dat er wat onverwachte bedrijven tussen zitten. Dus niet alleen de bekende namen, maar ook bedrijven waarvan je het juist niet verwacht! Het zou leuk zijn als we bedrijven gaan zien die in de kern geen duurzaam product hebben maar juist een duurzamere oplossing vinden.”

5. De kernwaarden van de Koning Willem I Stichting zijn duurzaamheid, daadkracht, doorzettingsvermogen, durf en innovatie. In hoeverre zijn die van toepassing op Sustainalize?

,,Die zijn allemaal van toepassing, maar vooral duurzaamheid natuurlijk. Tien jaar geleden werd Sustainalize opgericht door twee mensen die bij PWC vandaan kwamen. Zij hadden het lef om de veilige haven achter zich te laten en een consultancy op te richten met als oorsprong ‘duurzaamheid’. Bij een kleine duurzame consultancy kun je ook meer lef tonen en zit je minder vast in vaste processen.”

6. Er zijn ondernemers en bedrijven die nog twijfelen om zich aan te melden voor de Koning Willem I Prijs. Wat zou je willen adviseren?

,,Ik zou het leuk vinden als duurzame bedrijven zich durven te laten zien en zo anderen inspireren om mee te gaan in duurzaamheid. De Koning Willem I Prijs is daar een mooi middel voor! Het is beter om vanuit inspirerende voorbeelden te redeneren dan vanuit de regeltjes. De regeltjes zijn nodig helaas, maar het zou mooi zijn als bedrijven handelen vanuit intrinsieke motivatie.”

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel