Het laatste nieuws

Carbyon wint de Pionierprijs en maakt kans op de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap

8 september 2023

Gisteravond was een bijzondere avond voor de Nederlandse ondernemerswereld, met de Nationale Ondernemersprijs georganiseerd door de redacties van ADR (het AD en alle aangesloten regionale titels) en De Ondernemer.


V.l.n.r. Romy Blankenspoor (Koning Willem I Stichting), Beatrix Bos en haar collega van Carbyon, en jurylid Annemarie van Gaal. Foto: Ruud Voest.

Als eerst werd de Pionier uitgereikt, een stimuleringsprijs voor een jong bedrijf, voorgedragen door de vakjury. De Pionier werd gewonnen door de Eindhovense start-up Carbyon, gevestigd op de High Tech Campus. Carbyon begon in 2019 als een spin-off van het onderzoeksinstituut TNO en wil CO2 uit de lucht halen met koolstofzuigers. Daarvan zijn er inmiddels twee in gebruik genomen.

Met de Pionierprijs heeft Carbyon niet alleen erkenning gekregen voor hun baanbrekende werk, maar heeft het ook een voordracht met warme aanbeveling verdiend voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.

Directeur van de Koning Willem I Stichting, Romy Blankenspoor, kwam ook op het podium om deze voordracht in ontvangst te nemen. Ze benadrukte niet alleen de uitzonderlijke prestaties van Carbyon, maar deelde ook waarom ondernemers zo cruciaal zijn in het voortstuwen van innovatie en economische groei.

De Nationale Ondernemingsprijs is gewonnen door Leadax. Leadax timmert al een aantal jaren nadrukkelijk aan de weg. Sinds 2014 is het bedrijf bezig met de vraag hoe je uit het afval van vandaag nieuwe grondstoffen voor morgen kan maken. Het bedrijf ontwikkelde voor de bouwsector een vervanger voor lood. Daarvoor worden oude autoruiten en ander recyclebaar veiligheidsglas gebruikt. Inmiddels maakt Leadax volgens dit procedé ook dakbedekking. Leadax is een gevestigd bedrijf dat zich heeft bewezen. In 2019 werd een nieuwe fabriek in Wapenveld in gebruik genomen en er werken inmiddels meer dan 50 medewerkers. Het bedrijf is inmiddels actief in 24 landen en gaat dit jaar uit van een groei van 35 procent.

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel