Blijf op de hoogte

Bedrijven investeerden bijna 4 miljard in energie en milieu in 2016

20 juli 2017

Nederlandse bedrijven melden in 2016 voor bijna € 1,4 miljard aan investeringen in energiezuinige maatregelen en € 2,6 miljard in milieuvriendelijke technieken. Dit staat in de jaarverslagen 2016 van de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek\Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil).

De EIA kreeg in 2016 in totaal 17.192 aanvragen binnen. Dat is een stijging van 20% ten opzichte van 2015. Hiermee is in totaal € 1.352 miljoen aan energiezuinige investeringen door ondernemend Nederland gemoeid. De maatregelen zorgden voor een energiebesparing van 600 miljoen kubieke meter aan aardgas. Dit komt overeen met een CO2-reductie van ongeveer 1.100 kiloton per jaar. Dat staat gelijk aan de uitstoot van ongeveer 375.000 huishoudens.

De meeste aanvragen en de grootste bedragen kwamen binnen voor de gebouwde omgeving en de industrie. Aalberts Bouw BV is één van de bedrijven die werd geïnterviewd. Dit bedrijf heeft het afgelopen jaar gebruik gemaakt van de EIA. Aalberts uit Loosdrecht renoveerde met de EIA haar kantoor duurzaam. Door de renovatie maakte het kantoor een energielabelsprong van label D naar label A.

Minder aanvragen, hoger investeringsbedrag
Voor de MIA\Vamil kwamen in 2016 in totaal 9.698 aanvragen binnen. Met deze aanvragen investeerden Nederlandse ondernemers € 2.616 miljoen in groene technieken. Dit investeringsbedrag is de op twee na hoogste in de zestienjarige geschiedenis van de MIA\Vamil. Dat is ondanks een lager aantal aanvragen dan de afgelopen jaren. In 2016 nam het investeringsbedrag op het gebied van circulaire economie met ruim 50% toe.

Daarnaast vonden veel duurzame investeringen plaats in mobiliteit, voedsel en bouw. Zo maakt ondernemer Janmar Katoele gebruik van de MIA\Vamil om zijn innovatie meelwormenkwekerij Wadudu op te schalen. Wat begon in een ongebruikte douchecabine heeft zich naar kweekcellen van tientallen vierkante meters ontpopt.

Met de EIA en de MIA\Vamil wil de Rijksoverheid een impuls geven aan investeringen in milieu-innovatie, energiebesparing en duurzame economische groei.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Vorig artikelOverzicht Volgend artikel